De reconstructie van Brug Berg is afgerond. Vrijdagmiddag 28 juli verrichtte wethouder Danny Hendrix de openingshandeling om vervolgens samen met inwoners uit Berg aan de Maas de brug over het Julianakanaal feestelijk in gebruik te nemen.

Reconstructie

De reconstructie heeft ruim een jaar geduurd. Tijdens de werkzaamheden, die gestart zijn op 30 mei 2016, was de brug volledig afgesloten. De brug heeft een nieuw betondek gekregen, er zijn twee fietspaden aan de brug gemonteerd, de stalen boogconstructie is gestraald en voorzien van nieuwe verf, de nieuwe aansluitingen met de wal zijn gemaakt en er ligt nieuw asfalt. Met de totaalrenovatie van deze brug heeft Rijkswaterstaat zo’n 3,8 miljoen euro geïnvesteerd in verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van inwoners en bezoekers van Berg aan de Maas en Urmond.

Toekomstproof

Brug Berg stamt uit de jaren ’30 van de vorige eeuw en was niet meer berekend op het hedendaagse zware (vracht)verkeer. Met het versterken en renoveren van de brug en de realisatie van twee fietspaden is de verkeersveiligheid verbeterd voor de fietsers en voetgangers omdat deze nu van het autoverkeer gescheiden zijn en kan de brug weer tientallen jaren gebruikt worden door al het verkeer.

Gratis elektrische dorpsbus

Door de reconstructie van Brug Berg vervielen bushaltes en werd het verkeer omgeleid over de dichtstbijzijnde bruggen. Om inwoners die afhankelijk waren van openbaar vervoer een alternatieve vervoersverbinding aan te bieden, werd gedurende het hele project een gratis elektrische dorpsbus ingezet door de Stichting Dorpsdagvoorziening Meers, bemenst door plaatselijke vrijwilligers. Deze bracht de dorpsbewoners naar de dichtstbijzijnde halte die aansluit op een reguliere buslijn.