Sinds eind 2016 wordt op initiatief van het gemeentebestuur van Stein en in samenwerking met het gemeentebestuur van Maasmechelen de haalbaarheid onderzocht van een lichte brug tussen Belgisch en Nederlands Limburg. De beide gemeentebesturen kennen groot belang toe aan de totstandkoming van een verbinding voor voetgangers en fietsers over de Maas. De twee gemeenten werken nauw samen en hebben de duidelijke intentie om gezamenlijk de haalbaarheid te onderzoeken en uiteindelijk te komen tot realisatie van deze brug. Ter bevestiging van deze samenwerking hebben vertegenwoordigers van beide gemeentebesturen op 6 maart jl. een intentieverklaring ondertekend.

Verbinding

De beoogde brug in de strook Maasband / Meers en Maasmechelen wordt meer dan een brug; het is de nieuwe en inspirerende verbinding van de beide Limburgen zowel fysiek als symbolisch. Een brug biedt primair een oversteek, maar de uitstraling en functie gaan verder dan alleen dat. Verbinding is het sleutelwoord.

Beide Limburgen hebben veel gemeenschappelijk: cultureel, historisch en al eeuwenlang verkeren inwoners met elkaar in het Maasdal. De aanwezigheid van de karakteristieke Maasvallei is in de praktijk echter ook vaak een barrière gebleken: een rem op makkelijk en veilig verkeer, een grens voor toeristen en vooral voor inwoners van de aangrenzende kernen van de Maas die aan de overzijde willen winkelen, recreëren of studeren.

Schakel tussen recreatieve routes

De beoogde brug zal een belangrijke schakel vormen tussen Belgisch Limburg en Nederlands Limburg. Daarbij is aansluiting vereist op alle grote routes in beide provincies zoals ook het Kolenspoor in Belgisch Limburg en de Leisure Lane in Nederlands Limburg. Deze verbinding is ook essentieel voor het kruisen van de Maas door scholieren, studenten, inwoners, toeristen en recreanten. Recent zijn de leden van de DOP’s (dorpsontwikkelingsprocessen) in Maasband en Meers geïnformeerd over de laatste de stand van zaken.

Op toeristisch/recreatief gebied vormt de brug zowel lokaal als regionaal een economisch waardepotentieel. Deze duurzame verbinding zal voor structurele toename van mobiliteit zorgen, hetgeen een stimulerend effect kan hebben op reeds aanwezige, maar ook toekomstige bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Draagvlak maatschappelijk relevante zaak

Voor dit initiatief is reeds een behoorlijk draagvlak aanwezig. De organisatie en de aanpak worden door beide gemeenten krachtig gesteund. Het gaat dan ook om een maatschappelijk relevante zaak die de sociale cohesie dient. De gemeente Stein heeft voor de realisatie 1 miljoen euro gereserveerd. Ook ontving de gemeente reeds een bijdrage uit de regio Westelijke Mijnstreek vanwege de recreatief/toeristische kansen die de brug kan bieden. De gemeente Maasmechelen verankerde in dit prille stadium nog geen concrete financiële middelen. Dankzij voorgaande grootschalige projecten heeft Maasmechelen expertise mét resultaat om bovenlokaal beschikbare middelen te zoeken én te bekomen. Uitgangspunt is een co-financiering te realiseren met toerisme Limburg en toerisme Vlaanderen.